Reiki principes

Waarom Reiki principes

Er zijn vijf Reiki principes en deze zijn de basis van Usui Reiki Ryoho.

De principes worden gezien als de ethische basis voor het werk met Reiki en een barometer voor de beoefenaar. Als je ze bekijkt en ermee mediteert zie en ervaar je waar je staat op jouw spirituele pad.

Ook als je Reiki (nog) niet beoefend, is dit een hele mooie mantra om mee te mediteren.

Mikao Usui heeft zelf verschillende versies opgeschreven en de vertalingen zijn ook wisselend. Sommige woorden in het Japans bestaan niet in andere talen en kunnen hiermee op meerdere manieren worden uitgelegd.

Mikao Usui

Mikao Usui

Grondlegger van Usui Reiki Ryoho

Wat kun je met de Reiki principes

Volgens Mikao Usui is het de bedoeling dat de Reiki principes letterlijk uitgesproken worden. Je kan met de principes mediteren waarbij je de principes als mantra's uitspreekt en voelt in je hart.

De Reiki principes en uitleg

Alle principes beginnen met alleen vandaag. Leef in het hier en nu, niet gisteren, niet morgen maar alleen vandaag.

 

1. Alleen vandaag, wees niet boos

Boosheid vergiftigt lichaam en ziel en je gaat je er niet beter van voelen. Het betekent niet dat je niet boos mag zijn, als er goede morele gronden zijn. Gebruik dit principe als spiegel om te kijken naar eventuele boosheid die je voelt.

 

2. Alleen vandaag, wees onbezorgd

Het tweede gif voor lichaam en geest is bezorgdheid. Want wat er ook gebeurt, het is niet afhankelijk van onze zorgen. Laat de zorgen los. Kun je er wat aan doen, doe dat dan en anders accepteer het.

 

3. Alleen vandaag, wees dankbaar

Dankbaarheid is het tegengif voor boosheid en bezorgdheid. Iedere keer als deze op je pad komen, denk je aan een herinnering van dankbaarheid. De boosheid en zorgen zullen verminderen en/of verdwijnen.

 

4. Alleen vandaag, werk met toewijding

Werk met toewijding of doe je plicht, in de zin van: neem je verantwoordelijkheid, doe het op de juiste manier en met aandacht en toewijding.

 

5. Alleen vandaag, wees liefdevol naar je medemensen

Hier wordt niet mee bedoeld om ouderen te helpen bij het oversteken van de straat. Als mensen de essentie van hun bestaan kwijt zijn dan kun je ze helpen met reikibehandelingen of inwijdingen om ze op een liefdevolle manier en met medeleven weer op hun pad te brengen. Natuurlijk is het goed om ook liefdevol te zijn naar je medemensen te zijn.

Reiki-leefregels in Japans schrift

Gokai - Reiki principes

Reiki principes downloaden

Reiki principes Nederlands
Reiki principes Japans