Home » Reiki » Reiki leefregels

Reiki leefregels

Mikao Usui

Mikao Usui

Grondlegger van Usui Reiki Ryoho

en bedenker van de Reiki leefregels.

Waarom Reiki leefregels

Er zijn vijf Reiki leefregels en deze zijn de basis van Reiki.

De leefregels worden gezien als de ethische basis voor het werk met Reiki en een barometer voor de beoefenaar. Als je ze bekijkt en ermee mediteert zie en ervaar je waar je staat op jouw spirituele pad.

Ook als je Reiki (nog) niet beoefend, is dit een hele mooie mantra om mee te mediteren. 

Mikao Usui heeft zelf verschillende versies opgeschreven en de vertalingen zijn ook wisselend. Sommige woorden in het Japans bestaan niet in andere talen en kunnen hiermee op meerdere manieren worden uitgelegd.

Reiki-leefregels in Japans schrift

Wat kun je met de Reiki leefregels

Volgens Mikao Usui is het de bedoeling dat de Reiki leefregels letterlijk uitgesproken worden. Als je de leefregels en achterliggende betekenis eenmaal kent en kunt voelen dan kun je de leefregels ook in het Japans opzeggen bijvoorbeeld tijdens een meditatie. Het is belangrijk dat je ze ook voelt als je ze uitspreekt.

Instructies van Mikao Usui:

Ga in de ochtend en avond in de Gassho-houding zitten en herhaal dan deze Reiki leefregels hardop en in je hart. Hiermee integreer je de leefregels in je leven en worden ze wie je bent.

Gassho-houding

Gassho-houding

De Reiki leefregels en uitleg

Alle regels beginnen met alleen vandaag. Leef in het hier en nu, niet gisteren, niet morgen maar alleen vandaag.

 

1. Alleen vandaag, wees niet boos

Boosheid vergiftigt lichaam en ziel en je gaat je er niet beter van voelen. Het betekent niet dat je niet boos mag zijn, als er goede morele gronden zijn.

 

2. Alleen vandaag, wees onbezorgd

Het tweede gif voor lichaam en geest is bezorgdheid. Want wat er ook gebeurt, het is niet afhankelijk van onze zorgen. Laat de zorgen los.

 

3. Alleen vandaag, wees dankbaar

Dankbaarheid is het tegengif voor boosheid en bezorgdheid. Iedere keer als deze op je pad komen, denk je aan een herinnering van dankbaarheid. De boosheid en zorgen zullen verdwijnen.

 

4. Alleen vandaag, werk met toewijding

Werk met toewijding, in de zin van: neem je verantwoordelijkheid, doe het op de juiste manier. Het woord Gyo kan als karma of religieuze oefening worden vertaald.

Wie goed doet, wie goed ontmoet.

 

5. Alleen vandaag, wees liefdevol naar je medemens

Hier wordt niet mee bedoeld om ouderen te helpen bij het oversteken van de straat. Als mensen de essentie van hun bestaan kwijt zijn dan kun je ze helpen met reikibehandelingen of inwijdingen om ze op een liefdevolle manier en met medeleven weer op hun pad te brengen. 

Reiki leefregels downloaden

Reiki Leefregels Nederlands
Reiki Leefregels Japans