Home » Reiki » Reiki en depressie

Reiki en depressie

Eerst het volgende

Op deze pagina kun je meer lezen over depressies en wat reiki hier kan betekenen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat reiki kan bijdragen om van een depressie af komen. Het gaat te ver om te zeggen dat reiki de oplossing is voor depressie maar reikibehandelingen zijn een mooie aanvulling die kunnen bijdragen aan een leven zonder depressie.

Let op:

Ik ben geen arts of psychotherapeut. Ik geef reikibehandelingen en weet hoe het is om last te hebben van depressies.

Als je last hebt van depressieve gevoelens of gedachten ga altijd eerst naar een huisarts, therapeut of andere deskundige uit de reguliere zorg.

Mijn verhaal

Ik had sinds mijn pubertijd last van dysthymie (lichte chronische depressie). Pas op latere leeftijd zijn bij mij depressies ontstaan.

De oorzaak was een combinatie van allerlei factoren, emotionele klachten, mentale klachten en daardoor ook fysieke klachten. Naast medicijnen tegen de depressie (die bij mij niet het gewenste resultaat hadden) heb ik verschillende (groeps)therapieën gevolgd. Van elke therapie heb ik weer dingen geleerd over mezelf en de depressie.

 

Tijdens de depressie ben ik reiki gaan proberen. Wat reiki bij mij deed was rust en ontspanning geven. Het bracht me weer in balans. Ook gaf reiki mij het gevoel dat ik niet meer helemaal alleen was. Ook beetje bij beetje kwamen de oorzaken van de depressie echt aan het licht. Onbewust wist ik de oorzaken al, maar het lukte nog niet om er echt naar te kunnen kijken. Door reiki ging dit steeds beter. Ik kreeg meer compassie en liefde voor mijzelf en ik kon (met vallen en opstaan) steeds beter zien en voelen wat ik nodig had en wat goed voor mij was. 

Het is een lange weg geweest voor mij, maar zeker ook voor mijn vrouw en de mensen om mij heen. Ik kan nu oprecht zeggen dat ik mede door reiki depressievrij ben.

Wat is een depressie?

Kort samengevat is er sprake van een depressie als iemand langer dan twee weken ongewoon somber is en/of nergens plezier meer in heeft. Daarnaast heeft diegene een aantal klachten, die het dagelijkse leven en functioneren verstoren of onmogelijk maken. Dit zorgt voor psychisch lijden. 

Naast het feit dat er verschillende soorten depressies ontstaan, variëren depressies ook van mild tot zwaar. Ook kun je tijdens een depressie af en toe nog leuke momenten hebben. Dit kan erg verwarrend zijn als je een depressie hebt maar ook voor jouw omgeving.

Een depressie kan iedereen overkomen: jong of oud, man of vrouw, hoog- of laagopgeleid. Vaak is het ontstaan van een depressie het gevolg van een combinatie van allerlei factoren. Genetische aanleg, fysieke klachten, mentale klachten en emotionele klachten.

Waarom reiki

Er kunnen energieblokkades in het menselijk lichaam ontstaan naar aanleiding van onverwerkte emoties of negatieve ervaringen. Deze energieblokkades leiden tot psychische en/of lichamelijke klachten. Door middel van Reiki worden de energieblokkades weer opgelost zodat de energie weer door het lichaam kan stromen. Daardoor verminderen of verdwijnen de klachten.

Symbool van het hartchakra

De behandeling bestaat uit het doorgeven van reiki (universele levensenergie) waarbij de behandelaar het doorgeefluik van de energie is. Dit doet hij door handoplegging van enkele minuten op diverse plaatsen. Als de energie eenmaal is overgebracht, gaat het haar eigen weg. Doordat de energie naar de plaatsen gaat waar het nodig is worden energie blokkades opgeheven en klachten verlicht of zelfs genezen.

Mijn ervaring:

Reiki heeft mijn hart geopend en daarmee de liefde voor mezelf en voor anderen weer laten stromen.

Beleving tijdens een behandeling

Cliënten hebben verschillende ervaringen tijdens en na een Reiki behandeling. Sommige mensen worden ontspannen, slaperig of voelen zich vredig en geborgen, bij anderen komen emoties los. Ook geven cliënten vaak aan dat ze warmte, kou of prikkelingen voelen. Er zijn echter ook cliënten die geen directe fysieke of emotionele ervaringen meemaken.  Dit is dan ook geen vereiste voor een geslaagde behandeling.