Home » Reiki » Reiki en burn-out

Reiki en burn-out

Eerst het volgende

Op deze pagina kun je meer lezen over burn-out en wat reiki kan betekenen.

Let op:

Ik ben geen arts of psychotherapeut. Ik geef reikibehandelingen.

Als je denkt last te hebben van een burn-out ga altijd eerst naar een huisarts, therapeut of andere deskundige uit de reguliere zorg.

Burn-out

Een burn-out overkomt mensen voornamelijk wanneer zij veel last hebben van stress. Dit kan een tijdelijk of een chronisch karakter hebben, het is verstandig om daar samen met een therapeut goed naar te kijken. Enige stress is geen probleem, dit helpt ons scherp te blijven. Wanneer de stress de overhand neemt loop je het risico een burn-out te krijgen. Het is dus goed om de werkelijke oorzaak van de stress te achterhalen.

Je brandt jezelf helemaal op door doorlopend op je tenen te lopen. Dit houd je een tijd lang vol, maar na verloop van tijd gaat het licht uit en beland je in een diep dal. Iedereen ervaart een burn-out op een andere manier, de kans is echter groot dat je je lusteloos zal voelen en je er depressief bij raakt of depressieve klachten krijgt.

Een burn-out is een zeer ingrijpend proces, waar je zelf niet zomaar uit komt. Het is allereerst van belang om te erkennen dat je te maken hebt met een burn-out, daarna kun je pas van start gaan met het zoeken naar de oorzaak. Zodra deze duidelijk is (waar komt de stress echt vandaan) kun je werken aan het herstellen van de burn-out. Het is verstandig om dit met een professional te doen, de huisarts kan je hiervoor doorverwijzen. In overleg met jouw begeleiding kun je gaan kijken of je er klaar voor bent om je ritme en je dagelijkse bezigheden met hele kleine stapjes weer op te gaan pakken. 

Reiki kan hierbij een heel goede ondersteuning zijn.

Waarom reiki

Reiki is een natuurlijke geneeswijze waarbij de levensenergie wordt doorgegeven door handoplegging. Ik (de reiki behandelaar) laat de energie door mijn handen stromen en legt ze op plaatsen op jouw hoofd en lichaam of net er boven om zo de energie door te geven.

Reiki geeft allereerst een hele diepe ontspanning, het gebeurd regelmatig dat cliënten tijdens een behandeling even in slaap vallen.

Reiki kan helpen bij het herstellen van een burn-out. Het is goed om te weten waar de burn-out echt veroorzaakt is. Deze oorzaak neem ik dan mee tijdens de behandeling. Voor reiki bestaat er geen tijd en kan daardoor ook naar het moment of de periode gaan waar het opbouwen van de stress is ontstaan.

Door onverwerkte emoties of negatieve ervaringen kunnen energieblokkades in het menselijk lichaam ontstaan. Deze energieblokkades kunnen leiden tot psychische en/of lichamelijke klachten. Door middel van Reiki worden de energieblokkades weer opgelost zodat de energie weer door het lichaam kan stromen. Daardoor verminderen of verdwijnen de klachten.

Mijn ervaring

Ik heb geen burn-out gehad. Wel heb ik last gehad van chronische stress, dysthymie (lichte chronische depressie) en depressies. Het gevoel van helemaal op en futloos zijn en het ervaren van constante stress ken ik goed.

Reiki heeft mijn hart geopend en daarmee de liefde voor mezelf en voor anderen weer laten stromen. Door liefde voor mezelf te voelen ging ik voelen wat goed voor me was. Hierdoor ging ik beter voor mezelf zorgen. Ik werd liefdevol voor mezelf. 

Zodra ik dat gebeurde vielen er puzzelstukjes op hun plek. Ik begon echt keuzes te maken vanuit mijn hart. Ik heb werken altijd als moeten ervaren. Nu voelt het niet meer als moeten maar ik mag en wil graag werken omdat ik doe wat echt bij mij past. 

Hierdoor ervaar ik veel minder stress en ben ik minder snel uitgeput.

Dit is een proces geweest en ging niet ineens. Het kan zijn dat er weerstand komt om oude patronen los te laten. Het is belangrijk dat je zelf bereid bent om je leven te veranderen.

Beleving tijdens een behandeling

Cliënten hebben verschillende ervaringen tijdens en na een Reiki behandeling. Sommige mensen worden ontspannen, slaperig of voelen zich vredig en geborgen, bij anderen komen emoties los. Ook geven cliënten vaak aan dat ze warmte, kou of prikkelingen voelen. Er zijn echter ook cliënten die geen directe fysieke of emotionele ervaringen meemaken.  Dit is dan ook geen vereiste voor een geslaagde behandeling.

Klik hier om meer te lezen over de reikibehandeling zelf.